Hotline: +420 511 189 990
czsk

Ako sa starať o zmrzlinový stroj?

Naše produkty

Články

13. 05. 2022

Ľadová triešť úplne neodmysliteľne patrí k teplým letným dňom. Svojimi výraznými farbami spoľahlivo pritiah...

11. 05. 2022

Väčšina cukrárov dnes považuje čokoládu pri svojej profesii ako potrebnú surovinu. Hoci sa ešte stále v odb...

09. 05. 2022

Čo je to temperácia čokolády a ako prebieha? Aké zásady je potrebné dodržať pri práci s čokoládou, aby bol ...

Aby vám zmrzlinový stroj dobre slúžil, ale hlavne preto, aby bola jeho prevádzka hygienicky nezávadná, je pred prvým spustením a potom na konci každého dvojdňového cyklu nutné rozobrať jeho pracovnú časť a vykonať sanitáciu. U súčiastok pracovnej časti sa s pravidelnou demontážou počíta už pri výrobe a sú tomu prispôsobené.

Až sa zima opýta - v lete sme točili zmrzlinu

Točená zmrzlina je a vždy bude letnou témou číslo jedna. Jej predaj prebieha, pokiaľ to miestna vyhláška dovoľuje, priamo do ulice, ľudia míňajú na chodníku šťastnych konzumentov so zmrzlinou v ruke, upútavka a zástup čakajúcich zákazníkov z diaľky pútajú pozornosť, niekedy sa k tomu pridá aj vône a potom lákadlu chuti nepodľahne z okoloidúcich len naozaj silná osobnosť. Predajné miesto točenej zmrzliny v dostatočne frekventovanej ulici a trocha šťastie s počasím znamenajú pre rad cukrární zárobok, z ktorého je možné dotovať aj veľmi zlú zimnú sezónu.

To všetko však platí len za podmienky, že sa z vašej zmrzliny nezačne ľuďom robiť zle..

Na baktérie platí len pravidelná sanitácia

Zmrzlinová zmes obsahuje prirodzený podiel tuku a ten je pre baktérie obrovským lákadlom. Preto výroba zmesi, jej uchovávanie v nerezových zásobníkoch stroje a výroba samotnej točené zmrzliny prebiehajú za prísnych hygienických podmienok. Nerezový vnútorný povrch prístroja, špeciálny plast niektorých dielov, silikónové tesnenie a potravinárske mazivo množeniu baktérií nijako nepodporujú, ale je tu stále samotná zmrzlinová zmes z prírodných látok, ktoré by sa kaziť mohli.

Ako na to krok za krokom

Chladenie prístroja vypnete tlačidlom Stop (prvý zľava na ovládacom paneli). Obsah zásobníkov zmesi vyprázdnite stlačením páky a s využitím režimu miešania (umývanie) do vedra. Z prázdnych zásobníkov vyberte miešadlo, trubicu od zubového čerpadla alebo trubicu pre gravitačné plnenie, ktoré eventuálne bránia odtoku zvyšku zmesi do chladiacich valcov. Na odstránenie zvyškov zmesi si môžete pomôcť mäkkú stierkou pre potravinárske účely.

Ak má váš prístroj Frigomat integrovanú sprchu, môžete sa do čistenia nerezového zásobníka a mraziaceho valce pustiť bez ďalších pomôcok. Ak nie, pripravte si do vedra teplú vodu a zriedený čistiaci prostriedok a nechajte ho prejsť celým traktom prístroja cez mraziacej valca a von z výdajníka. Možno použiť režim umývania.

Ak v zásobníku prístroja zostalo čerpadlo, demontujte ho. Zložte výdajník prístroje s pákami a z mraziacich valcov vyberte výrobné miešadla. Všetko rozmontujte na jednotlivé diely, vyberte jednotlivé tesnenia a kus po kuse umyte teplou vodou a čistiacim prostriedkom.

Odporúča sa jednotlivé súčiastky cez noc naložiť do vedra so sanitačným prostriedkom a vnútro prístroja pred zložením znovu ošetriť špeciálnou bezoplachovú dezinfekciou. Kvôli hroziacej rezistenciu baktérií je potreba dezinfekčné prostriedky zhruba po mesiaci striedať.

Zloženie prístroja a sanitácie

Pri samotnom skladaní umytých súčiastok myslite na to, aby ste nezabudli niektoré zo silikónových tesnení a na správne premazanie dielov potravinárskym mazivom. Kam všade mazivo patrí a kam ho naopak nedávať, sa najlepšie pozriete na podrobnom inštruktážnom videu.

Zásobníky zloženého prístroja naplňte sanitačným roztokom a prístroj uveďte do chodu na niekoľko sekúnd, aby sa roztok dostal do všetkých súčiastok. Potom vypustite sanitačný roztok z nádrží cez chladiaci valce výdajnou tryskou do vedra a celý proces zopakujte s čistou pitnou vodou. Vnútorných súčiastok, ktoré boli umyté sanitačným roztokom už nie je možné sa dotýkať holými rukami.

Pokročilá údržba po pol roku

Na zabezpečenie požadovanej životnosti sa odporúča prístroja Frigomat raz za sezónu podrobiť pokročilé údržbe, ako je odstraňovanie nečistôt z kondenzátora chladenia, kontrola elektroinštalácie a ďalšie technicky špecifické úkony. K nim je potreba prizvať technika, rozhodne by ste ich nemali vykonávať sami. Pravidelnou kontrolou sa predíde závadam, ktoré pri komplikovaných strojov v ťažkom prevádzke inak môžu štatisticky nastať.

Hygienická nezávadnosť podmienkou dobrého podnikania

Nezabudnite, že dobré meno svojej cukrárni získate síce skvelou chuťou a kvalitnými surovinami, ale udržíte si ho len vďaka solídnemu prístupu k zákazníkom. Akékoľvek opomenutie pravidelné sanitácie prístroja môže skončiť malérom, ktorý proti vám nielen pošle úrady, ale pripraví vás aj o dobrú povesť.

Články

13/05/2022

Ľadová triešť úplne neodmysliteľne patrí k teplým letným dňom. Svojimi výraznými farbami spoľahlivo pritiah...

11/05/2022

Väčšina cukrárov dnes považuje čokoládu pri svojej profesii ako potrebnú surovinu. Hoci sa ešte stále v odb...

9/05/2022

Čo je to temperácia čokolády a ako prebieha? Aké zásady je potrebné dodržať pri práci s čokoládou, aby bol ...

Aktualita

PřijďtePřijďte si prohlédnout novinky na zmrzlinovou sezónu 2024

Jako každý rok jsme si pro vás připravili několik prezentací novinek po ČR i SK.