Hotline: +420 511 189 990
czsk

Spojenie kávy a čokolády

Naše produkty

Články

13. 05. 2022

Ľadová triešť úplne neodmysliteľne patrí k teplým letným dňom. Svojimi výraznými farbami spoľahlivo pritiah...

11. 05. 2022

Väčšina cukrárov dnes považuje čokoládu pri svojej profesii ako potrebnú surovinu. Hoci sa ešte stále v odb...

09. 05. 2022

Čo je to temperácia čokolády a ako prebieha? Aké zásady je potrebné dodržať pri práci s čokoládou, aby bol ...

Všetci už poznáme klasický krémový taliansky dezert s príjemnou chuťou kávy a mandľového likéru v podobe tiramisu. Iste, je veľmi chutný, ale existuje aj veľa ďalších spôsobov, ako si dopriať výbornú chuť pražených kávových zŕn aj v dezertu.

Fantázii sa medze nekladú

Všetci už poznáme klasický krémový taliansky dezert s príjemnou chuťou kávy a mandľového likéru v podobe tiramisu. Iste, je veľmi chutný, ale existuje aj veľa ďalších spôsobov, ako si dopriať výbornú chuť pražených kávových zŕn aj v dezertu. Môžeme vyberať z rôznych druhov, ako sú bábovky, klasické buchty na plech, torty či rolády, alebo môžeme popustiť uzdu fantázii a skúsiť napríklad ľahkej kávové peny či experimentovať s dnes už veľmi populárnymi muffiny, Cupcake či makrónky.

Kávový dezert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kávové dezerty možno podávať k akejkoľvek príležitosti (Autor: Farrukh, cc–by)

Spojenie kávy a čokolády

Väčšina dezertov spája chuť kávy a čokolády, majú toho totiž veľa spoločného. Od pestovania až po chuť, ktorá je pre mnoho ľudí príjemne návyková. Po čokoláde a kakau získa dezert krásnu tmavú farbu a navyše zvýrazní chuť kávy. Najlepšieho kontrastu chuťou dosiahnete s vanilkovou zmrzlinou. Zmierni sladkosť čokolády, podčiarkne horkú chuť získanú po kávových zrnách a farebná kombinácia lahodí aj oku. Avšak ku všetkým zákuskom sa nemusia hodiť zmrzlina, v takom prípade je vhodné ozdobiť dezert čerstvým ovocem.

Tip: profesionáli využívajú pri výrobe čokolády tieto stroje a príslušenstvo:

Čokoládovo–kávová lávová torta

Predhrejte rúru na 200 ° C a vymažte a vysypte 6 formičiek. V mise vo vodnej kúpeli rozpustite 150 gramov masla a 250g horkej čokolády s aspoň 70 % kakaa. Potom do zmesi pridajte 175 gramov hladkej múky a asi 200 gramov cukru múčky, záleží na sladkosti čokolády. Do zmesi vmiešajte 3 vajcia a 3 žĺtky spolu s lyžičkou vanilkového extraktu a dvoma lyžičkami kávového likéru. Namiesto kávového likéru možno použiť aj lyžičku instantnej kávy. Ak nemáte výraznú kávu, môžete pridať lyžičku navyše. Všetko riadne zmiešajte a rozdeľte do pripravených formičiek. Pečte 10-13 minút alebo kým nebudú okraje pevné a prostriedok mäkký. Pomocou noža vyklopte dezert z formičky priamo na tanier a servírujte ešte teplé najlepšie s vanilkovou zmrzlinou, jahody či malinami.

TIP: Mrknite na obľúbené temperovače čokolády SELMI

 

Články

13/05/2022

Ľadová triešť úplne neodmysliteľne patrí k teplým letným dňom. Svojimi výraznými farbami spoľahlivo pritiah...

11/05/2022

Väčšina cukrárov dnes považuje čokoládu pri svojej profesii ako potrebnú surovinu. Hoci sa ešte stále v odb...

9/05/2022

Čo je to temperácia čokolády a ako prebieha? Aké zásady je potrebné dodržať pri práci s čokoládou, aby bol ...