Chceli by ste mať vo svojej prevádzke takú zmrzlinu, dezert či atmosféru, že by vás hostia aj znalci katapultovali do prvej päťky tých najlepších cukrární z celého sveta? Kto by nechcel. Zistili sme, čím sú tieto cukrárne a zmrzlinárne tak výnimočné, že sa môžu honosiť titulom „najlepší na svete“. Pretože nikdy nie je neskoro sa niečomu priučiť.
Capogiro Gelato, Filadelfie, Pensylvánia
Tajomstvo najlepšie zmrzlinárne na svete? Kľúč ich úspechu je jednoducho v ingredienciách – ich základom je totiž miestna bio mlieko od kráv, ktoré sa pasú na smaragdovo zelených pastvinách. Zmrzlina aj sorbetta sa tu vyrábajú každý deň čerstvé a navyše sa miestni zmrzlinári snažia vymýšľať neustále nové a doposiaľ nepreskúmané príchuti.
Ted Drewes Frozen Custart, Saint Louis, Missouri
Tiež druhú najlepšiu cukráreň na svete by ste prekvapivo mali hľadať v USA. Rovnako ako ich konkurenti z Filadelfie aj v Missouri sú základom ich úspechu používané ingrediencie. Ich ikonickým produktom je niečo, čo by sa dalo označiť za „sestrenku“ zmrzliny. Ide totiž o mrazený krém z tej najčerstvejšie smotany, vajec a cukru. Táto tradičná pochúťka je na americkém stredo-západe obľúbená už od roku 1931 kedy sa v Missouri objavila vôbec prvýkrát.
Bombay Ice Creamery, San Francisco, Kalifornia
Aby toho nebolo málo, tiež tretie najobľúbenejšie podnik nájdete v Severnej Amerike, konkrétne v štáte Kalifornia. Zmrzlina, ktorú vám tu naservírujú má však Indickej korene a tiež indickej príchuti. Kardamon, chai-tea, šafran, ruže alebo zázvor, to sú zmrzliny na ktoré vo zmrzlinové vitríne bežne príliš často neuvidíte. Špecialitou je tu tiež „kulfi“, čo je ľadová triešť z mrazeného mlieka.
Devon House, Kingston, Jamajka
Hoci je Devon House pôvodne sídlo milionára, ktoré si na Jamajke nechal postaviť na konci 19. storočia, dnes je domovom jedného z najospevovanejších zmrzlinovách stánkov. Jeho pýchou je 27 príchuťou zmrzliny, ktorá zahŕňa v tamojšom meradle klasickú čerešňovou a pistáciovú, rovnako ako "exotickejšie" mangovú alebo kokosovú. Obľúbenou lahôdkou je tu ale hlavne príchuť nazvaná Devon Stout, čo nie je nič iné, než zmrzlina založená na pivnom základu.
Helados Scannapieco, Buenos Aires, Argentína
Dizajn tohto malého obchodíku sa prakticky nezmenil od roku 1938, kedy ho založili talianski imigranti Andres a Josefina Scannapieco. Ďalší bod na obľúbenosti si zaslúži aj fakt, že už viac ako 70 rokov je podnik vedený a spravovaný výlučne rodinou Scannapieco. Na zmrzlinovom lístku nájdete zhruba 50 príchutí, od klasickej čokoládové a vanilkové až po škoricovú alebo citrónovej šampanské.
(Autor: Robyn Lee, cc-by)