Hotline: +420 511 189 990
czsk

Výroba čokoládových praliniek krok za krokom

Naše produkty

Články

13. 05. 2022

Ľadová triešť úplne neodmysliteľne patrí k teplým letným dňom. Svojimi výraznými farbami spoľahlivo pritiah...

11. 05. 2022

Väčšina cukrárov dnes považuje čokoládu pri svojej profesii ako potrebnú surovinu. Hoci sa ešte stále v odb...

09. 05. 2022

Čo je to temperácia čokolády a ako prebieha? Aké zásady je potrebné dodržať pri práci s čokoládou, aby bol ...

Vlastná výroba čokoládových praliniek je sen každého cukrára. K dokonalosti belgických praliniek nestačí mať šikovné ruky a kvalitné suroviny. Tajomstvo hladkých a lesklých čoko cukríkov tkvie v temperovacím stroji.

Temperovací stroj zahrieva, mieša a temperuje čokoládovú hmotu v určitých cykloch. Práca temperovacieho stroja je schopná zabezpečiť zmenu mriežky kryštálu cukru a kakaové maslo tak dostáva jemnejšiu štruktúru. Tým sme schopní vyrobiť trvanlivé pralinky s krásne lesklým a hladkým povrchom.

 

Krásne pralinky na pohľad, to je to, čo predáva. Majstri cukrári sa už zďaleka neobmedzujú len na tradičné čokolády s niekoľkými druhmi posypov. Zvyčajne idú omnoho ďalej za hranice bežných chuťí s túžbou vymyslieť takú originálnu kombináciu, o ktorej sa aj tým vyhláseným labužníkom bude iba snívať.

 

Pralinkovú náplň tvorí väčšinou smotanový základ, zvyšok je potom na fantázii každého cukrára. Na pultoch cukrární sa tak objavujú pralinky s tekvicovú príchuťou, marcipánom alebo kandizovaným zázvorom. Obľúbené bývajú aj cukríky s vôňou kvalitného alkoholu.

Výroba čokoládových praliniek na temperovacím stroji

Na výrobu čokoládových praliniek potrebujeme čokoládu hlavne s určitým obsahom kakaového masla. Čokoláda s nízkym obsahom kakaového masla je príliš hustá, čo znamená, že by v pralince bolo veľké množstvo čokolády, naopak čokoláda s vysokým obsahom kakaového masla je veľmi riedka a pri výrobe praliniek by sa s ňou zle pracovalo. Čokoláda býva väčšinou dodávaná v tzv. "pecičkách, v zlomkoch alebo v blokoch" takto pripravená čokoláda sa vloží do temperovacieho stroja, kde sa rozpustí, premieša a temperuje.

Profesionálny temperovací stroj SELMI PLUS

Temperovacie čokolády SELMI sú spoľahlivým pomocníkom pre cukrárne a čokoládovne. Profesionálná tempírka je vybavená digitálnym displejom na riadiacom paneli pre ľahkú kontrolu prípravy čokolády. Nepretržitá cirkulácia zaisťuje dokonalé rozptýlenie a zmiešanie všetkých častí čokolády. Stroj je vybavený objemovým dávkovačom a pedálom pre riadenie toku čokolády.

 

Technické parametre:

  • Objem nádrže: 24 kg
  • Hodinová produkcia: 90 kg
  • Príkon: 1,6 kW / 380 V - 230 V na objedávku
  • Chladiaci systém: 1100 frigories / h
  • Rozmery vך×h 1450x480x970 mm
  • Váha: 185 kg

Príslušenstvo:

  • Poťahovaci pás
  • Plniaci prípravok foriem praliniek
  • Pás a miešač pro výrobu čokoládových hĺuzoviek
  • Chladiace tunely

Kompletná ponuka temperovacích strojov SELMI

Teraz budeme vyrábať škrupinu čokoládových praliniek. K výstupu tempírky pripevníme nadstavec podľa toho, koľko foriem budeme vylievať - ​​ušetríme si tak prácu. Vyliate formy necháme chvíľu vychladnúť a prebytočnú čokoládu vylejeme späť do temperovacieho stroja – škrupina pralinky je hotová. Vložíme pripravenú náplň a „zaviečkujeme“ ďalšou vrstvou čokolády – a pralinka je na svete.

Predaj pralinek a cena

Klasickým predajným miestom sú cukrárne, kde sa pralinky môžu predávať okamžite po ich dokončení. Okamžitá spotreba nie je jedinou výhodou, dostávame tiež veľmi dobre spätnú väzbu od samotných zákazníkov.

Najlepší českí výrobcovia praliniek, napríklad pán František Hlava z vyskytnú pri Jihlave alebo Petra Kovandová z Černovice na Pelhřimovsku, dosiahli také popularity, že svoje produkty cukrárskeho umenia predávajú vo vlastných maloobchodných sieťach a ich pralinky ochutnali aj v Amerike alebo Japonsku.

Cena praliniek je štandardne stanovená na váhu. Sto gramový balíček sladkého potešenia tak môže vyjsť aj na 3 Eura. Cukríky sú preto často nakupované ako darček a skutočnými labužníkmi neváhajícími si priplatiť za pravú čokoládu z kakaového masla.

Články

13/05/2022

Ľadová triešť úplne neodmysliteľne patrí k teplým letným dňom. Svojimi výraznými farbami spoľahlivo pritiah...

11/05/2022

Väčšina cukrárov dnes považuje čokoládu pri svojej profesii ako potrebnú surovinu. Hoci sa ešte stále v odb...

9/05/2022

Čo je to temperácia čokolády a ako prebieha? Aké zásady je potrebné dodržať pri práci s čokoládou, aby bol ...

Aktualita

PřijďtePřijďte si prohlédnout novinky na zmrzlinovou sezónu 2024

Jako každý rok jsme si pro vás připravili několik prezentací novinek po ČR i SK.