Hotline: +420 511 189 990
czsk

Založenie cukrárne krok za krokom

Naše produkty

Články

13. 05. 2022

Ľadová triešť úplne neodmysliteľne patrí k teplým letným dňom. Svojimi výraznými farbami spoľahlivo pritiah...

11. 05. 2022

Väčšina cukrárov dnes považuje čokoládu pri svojej profesii ako potrebnú surovinu. Hoci sa ešte stále v odb...

09. 05. 2022

Čo je to temperácia čokolády a ako prebieha? Aké zásady je potrebné dodržať pri práci s čokoládou, aby bol ...

Túžite si založiť vlastnú cukráreň, ale máte obavy z výsledku? Nenechajte sa odradiť a zmeňte svoj sen na skutočnosť. Využite nášho malého radca a uchopte veci pevne do svojich rúk!

Spokojený zákazník cukrárny

Či už sa k cieľu vydáte akúkoľvek cestou, ten by mal byť stále rovnaký: Spokojný zákazník. fotografie: Tim Lucas

Krok č. 1: Prošoupejte podrážky behaním po úradoch


Začiatky nebývajú nikdy ľahké, avšak ak sa pustíte aj do nepríjemných vecí s vervou a nič nepodceníte, ušetríte si do budúcnosti veľa nepríjemností. V prvom rade si urobte check-list nutných dokumentovživnostenské oprávnenie (pre remeselnú živnosť potrebujete buď vzdelanie alebo odbornú prax v odbore, pozri živnostenský zákon), projektovú dokumentáciu, zdravotný preukaz a ak budete vykonávať vlastnú výrobu, tak aj vypracované kontrolné postupy HCCP.

Veľkú výhodu majú v tomto bode naši zákazníci – s vybavením všetkých potrebných dokumentov totiž radi pomôžeme, prípadne odovzdáme kontakty na preverené firmy a odborníkov.

Následne zamierte na hygienickú stanicu a do záchranného hasičského zborupotrebujete od nich totiž súhlas. Potom už vám nič nebráni v tom, aby ste vyrazili na stavebný úrad, kde požiadate o zmenu užívania priestoru, v ktorom chcete kaviareň prevádzkovať a predložíte tu svoju projektovú dokumentáciu vrátane oboch súhlasov k projektu. Ak sa rozhodnete otvoriť svoj podnik na mieste, kde už cukráreň (alebo bar, reštaurácia, kaviareň) v minulosti fungovala, ušetríte si veľa starostí – stačí len písomne ​​nahlásiť začatie prevádzky na miestne príslušnú hygienickú stanicu či inšpektorát Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie (všetky doklady sú k dispozícii na stavebnom úrade).

A kto vykonáva kontrolu? Ak vyrábate a predávate zákusky takzvane "cez ulicu", jedná sa o kompetencii Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie. Ak však chcete v cukrárni variť kávu a ponúkať zákusky na konzumáciu na mieste, nevyhnete sa kontrole od miestne príslušné hygienické stanice.

Krok č. 2: prepočítajte si návratnosť investícií

Založenie cukrárne je záležitosťou stoviek tisíc korún, skúsení cukrári odporúčajú vyčleniť si aj dva milióny. Ak sa chcete vyhnúť vysokým pokutám, musíte pri zariaďovaní prevádzkarne myslieť na každý detail - zaviesť vodu na viacerých miest (potrebujete minimálne 3 umývadla - na umývanie riadu, na ruky a na WC), mať oddelenú toaletu pre zamestnancov a zákazníkov, zvláštny priestor pre pracovné veci a prostriedky na upratovanie, vykachlíkovanou prípravovňu a ak sa chystáte vyrábať vlastné tovary, aj výrobňa musí byť vykachlíkovaná. Samotné vybavenie cukrárne strojmi, chladiacimi vitrínami, chladiace technikou a nábytkom vyžaduje ďalšie dôležité investičné rozhodnutia. Myslite teda pri zakladaní vášho sladkého podnikania na dostatočnú atraktivitu polohy, výšku nájmu a cenovú stratégiu – s tým súvisí aj úvaha o (ne)platiteľstvu DPH (pri obrate za 12 po sebe idúcich mesiacov nad 29 000 EUR sa však platcom stávate automaticky) či rozhodnutí o založení živnosti pod hlavičkou fyzickej alebo právnickej osoby.

Samotné zariadenie prevádzkarne nie je len vecou výberu vhodného zariadenia, ale aj ergonomického rozvrhnutie pracovného priestoru. Nie je bez významu, že si mnoho podnikateľov radšej nechá vybaviť cukráreň na kľúč vrátane návrhu. Tí, ktorí sa pokúšajú zariadiť výrobné a predajné priestory sami alebo s pomocou remeselníkov, môžu v niektorých prípadoch neskôr zistiť, že si pracovníci vzájomne prekážajú, alebo že u každodenných úkonov nabehajú zbytočné kilometre. Realizácia s našou pomocou je spravidla rádovo niekoľko týždňov až mesiacov kratšie a podnikateľ sa vyhne rade nechcených kompromisov. Otvoriť pôsobisko o nejaký ten mesiac skôr potom znamená zarobiť si časť nákladov oveľa skôr späť.

Krok č. 3: Vytvorte magnet pre okoloidúcich

Základom akéhokoľvek úspešného podnikania sú spokojní zákazníci. Urobte zo svojej cukrárne miesto, kam sa budú ľudia s radosťou vracať, kde strávi príjemný čas a ktoré budú hrdo odporúčať svojim známym. Ponúknite svojim návštevníkom niečo exkluzívneho - vyrábajte svoje vlastné zákusky, podávajte ich s kvalitnou kávou či horúcou čokoládou, vytvorte im príjemné prostredie s „relaxačnou zónou“, zorganizujte hrací kútik pre mamičky s deťmi, alebo je „namlsejte“ ukážkovou originálnou výlohou. Fantázii sa medze nekladú, a čím osobitejší kráľovstvo vytvoríte, tým pravdepodobnejšie je vaša šanca na úspech.

Články

13/05/2022

Ľadová triešť úplne neodmysliteľne patrí k teplým letným dňom. Svojimi výraznými farbami spoľahlivo pritiah...

11/05/2022

Väčšina cukrárov dnes považuje čokoládu pri svojej profesii ako potrebnú surovinu. Hoci sa ešte stále v odb...

9/05/2022

Čo je to temperácia čokolády a ako prebieha? Aké zásady je potrebné dodržať pri práci s čokoládou, aby bol ...